Inschattingsfoutje medici?

Locatie tumor niet op de te verwachten plaats?

Geplaatst door Jos zo, oktober 11, 2015 18:28:53

Laat ik het even hebben over een volgens mij gemaakte inschattingsfout.

Na mijn coloscopie bevond volgens de specialist: de radioloog, mijn tumor zich ongeveer op de grens dikke darm en endeldarm, wat ik zeer plausibel vind. Er stond nog een CT scan met contrastvloeistoffen, een endo-echografie en een NMR op het programma. Doch die twee laatsten waren overbodig daar de beelden op de CT scan lieten uitschijnen dat de tumor zich toch hoger en namelijk in de dikke darm bevond.

Hoe precies was die lokalisatie van een CT scan vraag ik me dan af? Met de endo-echografie en zeker met behulp van een NMR scan had men veel preciezer de locatie van mijn tumor kunnen bepalen. Maar men besliste toch dat een operatie zonder die bijkomende informatie de juiste weg was.

Nu ben ik er wel zeker van dat dit niet zo was. Ik ben een leek op medisch gebied, maar heb me wel redelijk gedocumenteerd en nergens vond ik een gelijkaardige behandeling. Bij een rectumtumor wordt er steeds eerst bestraald. Ik maak me echter niet de illusie dat ik de enige ben die op deze wijze is geëvalueerd en nadien geopereerd maar we zullen tegenwoordig met niet veel zijn vrees ik. Ik vind het achteraf bekeken zeer spijtig dat de endo-echografie en NMR eensklaps niet meer hoefden. Had ik die twee onderzoeken ondergaan, dan hadden ze zeker voor radiotherapie gegaan, gevolgd door een operatie. Bestralen moet volgens mij zeker de voorkeur krijgen ingeval van twijfel over de locatie.

Nadelen voor de patiënt, ik dus,

1) Na de radiotherapie is de tumor verkleind en kan de chirurg zijn snijvlakken korter tegen de tumor plaatsen zonder het gevaar dat er zich op die plaats metastasen bevinden. Zo hoeft er minder endeldarm en dikkedarm te worden weggesneden.

2) Tijdens de operatie zag de chirurg dat de tumor zich op 12 cm van de aars bevond, dus een duidelijke endeldarmtumor maar dat werd me pas zes weken later meegedeeld door de oncoloog, Dr. Serry in plaats van door de chirurg Dr. Leman.

3) Na het chirurgisch verwijderen van het stuk rectum en dikke darm en lymfeklieren, in totaal 19 cm, gaat het naar het labo waarna de patholoog het in schijfjes snijdt zodat een microscopisch onderzoek kan volgen, dit op controle van metastasen (uitzaaiingen). Zo weet men dan of de snijvlakken en lymfeklieren vrij zijn van metastasen. Wat nu helaas niet meer mogelijk is.

4) Twee maanden na mijn ingreep en slechts na één week bestraling & chemo is mijn stoelgang opnieuw zoals kort na mijn operatie. Nu bestraalt men mij na mijn genezing, dit vraagt om meer bijwerkingen. Constipatie en abnormaal veel toiletbezoeken – met aandrang maar zonder veel resultaat zijn mijn deel.

5) Bestralen na de ingreep geeft tot 30% meer bijwerkingen voor de patiënt. Nogmaals, ik ben een leek op medisch vlak maar heb over deze materie wel wat gelezen. Telkens word mijn logica bevestigd.

Ik durf voor mezelf wel een conclusie trekken, namelijk dat er wel degelijk een inschattingsfout is gebeurd. Bovenstaande is mijn persoonlijke mening over mijn ENIGE LEVEN! Ik smijt naar niemand stenen maar vind het een zeer spijtige zaak dat specialisten hier licht zijn over gegaan.

“Kanker krijgen is brute pech en dat kan ik aanvaarden maar wanneer medici waar we op vertrouwen,
tot zulke beslissingen overgaan, is voor mij moeilijker te accepteren”

Lees verder: voel me onheus behandeld

Reacties

Populaire posts van deze blog

Na mijn ingreep

De dag van mijn echografie onderzoek

Operatie